تصوير 1- موقعيت مکاني نصب RSU در محدوده ورودي شهر رشت
اين RSU کاربردهاي تعريف شده زير را اجرا ميکند:
-
کاربرد شماره 3 : رديابي خودروهاي عبوري و جمعآوري دادههاي ترافيکي،
-
کاربرد شماره 6 : اعلام وضعيت جاده به لحاظ محدوديتهاي ترافيکي و پديدههاي هواشناسي،
-
کاربرد ويژه: هشداردهي ايمني پويا،
موقعيت نصب RSU
با توجه به در نظرگرفته شدن کاربردهاي فوقالذکر، بويژه کاربرد اعلام وضعيت جاده به لحاظ محدوديتهاي ترافيکي به خودروهايي که سفر خود را به سمت قزوين و تهران آغاز ميکنند و همچنين کاربرد رديابي خودروهاي عبوري براي ثبت زمان ورود خودروها به شهر رشت و يا خروج آنها از اين شهر که براي اجراي کاربرد برآورد زمان سفر مورد نياز ميباشد، موقعيت نصب اين RSU بر روي تير روشنايي شماره 103 در فاصله تقريباً 150 متري قبل از ميدان گيل در نظر گرفته شده است. با استقرار RSU در اين مکان و استفاده از دادههاي جمعآوري شده توسط آن، در کنار دادههاي دريافت شده از ساير RSUهاي نصب شده در مسير، امکان برآورد زمان سفر بين شهرهاي رشت، رودبار، منجيل، قزوين، کرج و تهران نيز در هر دو جهت، به صورت کاملاً پويا (به عنوان يکي از کاربردهاي عملياتي سامانه در آينده) فراهم خواهد شد.
با نصب RSU در اين محل، و با توجه به امکان برقراري ارتباط با شبکه GPRS براي تبادل اطلاعات با مرکز کنترل و مانيتورينگ سامانه (CCR)، امکان پيامرساني به خودروهاي عبوري که تجهيزات درونخودرويي سامانه بر روي آنها نصب شده باشد، فراهم خواهد بود. به اين منظور، پس از انجام هماهنگيهاي لازم با اداره کل راهوشهرسازي استان گيلان، شرايط مورد نياز براي نصب RSU در اين محل فراهم گرديد. در تصاوير 2 و 3 نحوه استقرار و موقعيت نصب RSU در اين محل نشان داده شده است.
با ورود خودروهاي مجهز به واحدهاي درونخودروييOBU به محدوده پوشش آنتن راديويي RSU ، اطلاعات رديابي اين خودروها از طريق پروتکل DSRC به RSU منتقل ميشود. اين اطلاعات در اولين ارتباط برقرار شده ميان RSU و مرکز CCR از طريق يک شبکه اختصاصي (APN) بر روي شبکه GPRS، به اين مرکز منتقل و در پايگاه داده آن ثبت ميشوند. بر مبناي نتايج پردازش اين اطلاعات، متناسباً پيامهاي هشدار و اطلاعرسانيهاي لازم به رانندگان خودروها منعکس خواهد شد. اين پيامها به شکل صوتي و تصويري (در صورت نصب صفحه نمايش در داخل خودروها) منتقل ميشوند. قابل ذکر است آمادهسازي اين پيامها بايد از طريق همکاري مراکز ذيربط از جمله مرکز مديريت راههاي کشور و يا مرکز مديريت راههاي استان گيلان صورت گيرد.

تصاوير 2 و3 - نحوه استقرار و موقعيت نصب RSU بر روي تير روشنايي
آزمون عملکرد RSU
پس از نصب RSU به ترتيب تشريح شده در بخش قبل، عملکرد آن در کاربرد شماره 3 مورد آزمون قرار گرفته است. در نتيجه اجراي اين کاربرد از زمان نصب RSU در ساعت 9:45 روز 24/11/92، اطلاعات تعدادي از خودروهاي عبوري به ترتيبي که در تصوير 4 مشاهده ميشود در پايگاه داده سامانه ثبت شده است که صحت عملکرد آن را نشان ميدهد. در اين تصوير که نمايي از واسط گرافيکي نرمافزار کنترل و مانيتورينگ مرکز CCR سامانه ارتباطات هوشمند خودرويي ميباشد، اطلاعات دو دستگاه از اتوبوسهاي شرکت رويال سفر ايرانيان و شش دستگاه کرايه سواري بينشهري که به واحدهاي درونخودرويي OBU مجهز هستند قابل مشاهده ميباشد. اين اطلاعات شامل سرعت، جهت و موقعيت مکاني اين خودروها در زمان شناسايي توسط RSU ميباشد که با افزايش تعداد خودروهاي مشارکتکننده در اجراي پروژه و به صورت تجمعي در بازههاي زماني مورد نظر، تصويري از وضعيت ترافيکي در محدوده نصب RSU را نشان خواهد داد. علاوه بر اين اطلاعات، فاصله مکاني خودروها از محل نصب RSU نيز در زمان شناسايي توسط سامانه، محاسبه و نمايش داده ميشود.

تصوير 4 - نمايي از نرم افزار مرکز CCR در بخش رديابي خودروهاي عبوري و ارائه دادههاي ترافيکي
به طوري که در تصوير 4 مشاهده ميشود، اتوبوسهاي مشارکتکننده در اجراي آزمايشي پروژه، به دليل آنکه مبدأ حرکت آنها (پايانه مسافربري رشت)، در نزديکي محل استقرار RSU قرار دارد، نسبت به کرايههاي سواري و در مسير حرکت به سمت قزوين، از فاصله کمتري مورد شناسايي قرار ميگيرند. موقعيت مکاني پايانه مسافري رشت و مکان شناسايي يکي از اتوبوسها به شماره 759 ع 71 ايران/ 11 در هنگام عبور از محدوده پوشش RSU در فاصله 169 متري در تصوير 5 نشان داه شده است.

تصوير 5 - موقعيت اتوبوس شماره 759 ع 71 ايران / 11 هنگام شناسايي توسط RSU
با نصب اين RSU ، تعداد RSUهاي نصب شده در امتداد آزادراه تهران - رشت به 21 واحد رسيده است. اين واحدها به طور مستمر، دادههاي رديابي خودروهاي مشارکتکننده در اجراي پايلوت را در هنگام عبور از محدوده پوشش راديويي اين تجهيزات به مرکز کنترل و مانيتورينگ سامانه ارتباطات هوشمند خودرويي منتقل ميکنند و از اين طريق اطلاعات ارزشمندي از وضعيت ترافيک مسير بدست ميآيد. در تصوير 6 که نمايي از واسط کاربري مرکز کنترل و مانيتورينگ سامانه در بخش مشاهده سابقه رديابي خودروها ميباشد، سابقه رديابي اتوبوس شماره 759 قابل مشاهده است. دادههاي رديابي اين تصوير نشان ميدهند که مسافت تهران تا رشت در هر يک از قطعات مسير در چه مدت زماني پيموده شده است. اين اطلاعات در اجراي الگوريتم برآورد زمان سفر مورد استفاده قرار ميگيرد.

تصوير 6 - سابقه رديابي يکي از خودروهاي مشارکت کننده در اجراي آزمايشي پروژه
در تصوير 6، اطلاعات رديابي تعداد پنج واحد از RSUها (مستقر در دوراهي توتکابن، عوارضي قزوين - رشت، ورودي شهرک صنعتي کاسپين، تابلو پيام متغير نظرآباد و تابلو پيام متغير آبيک) در زمان تهيه گزارش، به دليل قطع بودن شبکه GPRS و يا قطع برق (در تابلو پيام متغير آبيک) وارد نشده است. البته اين اطلاعات در حافظه تجهيزات ذخيره شده و پس از برقراري ارتباطات شبکه GPRS، براي مرکز کنترل و مانيتورينگ سامانه ارسال خواهند شد.
در نصب اين RSU ، علاوه بر آزمون کاربردهاي مورد نظر، آزمون امکان استفاده از برق شبانه موجود در تجهيزات روشنايي کنار مسير و پايداري اين روش براي تأمين برق مصرفي مورد نياز نيز مد نظر بوده است. در اينجا با استفاده از برق شبانه که روشنايي محل را در زمان تاريکي هوا تأمين ميکند، باطري تجهيزات شارژ شده و برق 12 ولت DC لازم براي کارکرد RSU در طول روز تأمين ميشود. ترکيببندي اجزاء بکارگرفته شده براي تأمين برق مصرفي RSUها به اين شيوه، در تصوير 7 نشان داده شده است.

تصوير 7 - ترکيببندي اجزاء منبع تغذيه RSU در محلهايي که امکان استفاده از برق شبانه وجود دارد.